Uczniowie w trakcie przygotowywania potraw23 listopada 2022 r. Kolejne zajęcia w klasie 5cA spełniające założenia  innowacji pedagogicznej przeniosły uczniów do Austrii. Uczniowie zagłębili się  w niezwykle bogatą ofertą kulinarną tego państwa. Zapoznali się z historią tego kraju i jego związkami z Polską. Dzięki prywatnym zbiorom nauczyciela prowadzącego zajęcia uczniowie mogli zobaczyć wiele przedmiotów pochodzących z Austrii. Od elementów zastawy stołowej począwszy przez części ludowych strojów, flagę, na dużej makiecie wiedeńskiej katedry skończywszy.

Po części teoretycznej podopieczni zabrali się za wykonanie znanego w całej Austrii i bardzo lubianego zarówno przez miejscowych jak i turystów deseru „Kaiserschmarn”. Proces przygotowania przysmaku ilustrują poniższe zdjęcia. Praktyczna część lekcji odbyła się w sali #LaboratoriaPrzyszłości, gdzie korzystaliśmy z bogatego wyposażenia. Produkt końcowy danie „Kaiserschmarn” bardzo wszystkim smakował. Zapraszamy do podróży kulinarnych po Austrii.