W dniu 14 września br grupa uczniów: kucharzy, cukierników i piekarzy udała się na wycieczkę do Poznania, połączoną z warsztatami kulinarno - cukierniczymi. W programie wycieczki było Poznańskie Muzeum Pyry, gdzie uczniowie poznali historie, odmiany i potrawy z ziemniaków w różnych krajach. Wzięli udział w warsztatach z degustacją i wykonywali pieczone ziemniaki z gzikiem.
Po odsłuchniu hejnału i obejrzeniu koziolków w poznańskim ratuszu, wszyscy udali się do Muzum Rogalowego. Mistrzowie cukiernictwa zapoznali uczniów z historią rogala świętomarcińskiego i podczas warsztatow wprowadzili praktycznie młodzież w tajniki sporządzania tradycyjnego poznańskiego wyrobu cukierniczego. Na koniec każdy uczeń otrzymał Certyfikat Rogalowego Czeladnika i mogliśmy raczyć się smakiem świeżutkich rogali. Wszyscy uczniowe z wrażeniami wrócili do Włocławka i zadeklarowali chęć udziału w kolejnych wycieczkowych warsztatach.